Money Matters — när finansieringen går i baklås

Posted on Posted in Female founders, Financing, Investments, Meetup, Technology

Friends, family och fools — det vill säga, vännerna, familjen och de aningslösa har stängt penga-kranen och där står du och undrar vad du ska ta dig till. Du är “nästan framme” med ditt bolag och din produkt. Det är så lite till som behövs för att det ska funka. Du vill inte ge upp riktig än. Det skulle vara så trist att inte få försöka…

Du är i gott sällskap. Många entreprenörer har varit just där du är. De har, precis som du, känt panik över att de pengar man räknat med inte finns på kontot. Att en investerare drog sig ur i sista stund och just ja, du har inte tagit ut lön på ett tag. Det känns som om det är på väg käpprätt åt skogen. Du har pratat med “det vanliga” gänget av privata riskkapitalister, du har pitchat, du har bytt strategi, pitchat igen… Men ändå inga pengar! Ska det verkligen ta slut här och nu?

Mycket av det vi läser och tar del av, den kunskap vi har, handlar om finansiering av startups via privata riskkapitalbolag. Tidningarna rapporterar om finansieringsrundor som resulterat i miljontals med kronor. Men de bolagen är få om man ser till hur många startups som faktiskt finns. För ett par veckor sedan sammanställde The Nordic Web läget för 2015, alltså investeringar i startups i hela Norden. 339 bolag delade på 1,82 miljarder dollar. Mycket pengar, men fördelat på några få bolag. Och när vi ställde frågan till Neil Murray som tagit fram underlaget, om hur många av de 339 bolagen har en kvinnlig grundare och/eller VD hade han inget exakt svar, förutom att det är en mycket låg siffra. Den siffran ska vi gemensamt ta fram inom kort. Återkommer om det.

Så, är det helt kört? Nej, visst finns det andra alternativ som är värda att kolla in lite mer noggrant. Och det gäller att leta efter nya möjligheter. Här är några exempel:

ALMI Invest
Investerar i bolag som har förmåga att konkurrera såväl nationellt som internationellt och det måste finnas ett tydligt kundbehov.
http://www.almi.se

ALMI företagslån
Kallas ibland “marknadskompletterande lån”. För att kompensera för den högre risken och för att inte konkurrera med bankerna tar Almi ut en ränta som ligger över genomsnittlig bankränta.
I Stockholmsområdet, http://www.almi.se/Stockholm-Sormland/Erbjudanden/Foretagslan/

Vinnova — riktade utlysningar
Håll koll på http://vinnova.se/sv/ Här finns fn 14 utlysningar med deadline de närmaste tre månaderna.

Internetfonden
Ägs av IIS, Internetstiftelsen. Två utlysingar per år. Just nu en utlysning på gång, 11 januari — 11 februari.
https://www.internetfonden.se/

Ängelnätverk
T ex Stockholms Affärsänglar. De kallar sig ett Venture Finans och Kompetenshus. Ett antal investerare med stora och bra nätverk.
http://www.stoaf.se/http://www.connectskane.se/  , http://www.coachandcapital.se/ Sök efter fler affärsängelnätverk på nätet.

Crowd funding
Bland annat FundedByMe www.fundedbyme.com  som pratar på vårt meetup, men även www.kickstarter.com, www.indiegogo.com

SLL Innovation
10 miljoner om året. Alla som arbetar inom landstingsfinansierad hälso- och sjukvård kan ansöka, oavsett yrkeskategori och befattning. Innovationsfonden finns till för att stödja verksamheter som vill ta fram nyskapande lösningar. Lösningarna kan vara både produkter, tjänster och idéer som löser ett problem

Sigrid Rausing fund
Inriktar sig på projekt som har mänskliga rättigheter i fokus.
https://www.sigrid-rausing-trust.org/

PTS — Post- och Telestyrelsen
Har två utlysningar om året. PTS har i uppdrag att arbeta för ökad tillgänglighet och användbarhet inom elektronisk kommunikation och post. Har sedan starten 2010 finansierat 90 projekt med 113 miljoner.
www.pts.se Sök på tävling.

EU
Ok, den här kan vara bökig och kännas stor. Men väl värd att hålla koll på. Läs mer på http://ec.europa.eu/contracts_grants ochhttp://ec.europa.eu/contracts_grants/grants_sv.htm

SIDA
Här dyker det upp utlysningar lite då och då. Sida arbetar för att minska fattigdomen i världen och biståndspengarna som eventuellt kan komma entreprenörer tillhanda bör förstås ligga i det området.
http://www.sida.se

Wikimedia-lista
Wikimedia har lagt upp en sida på vad de själva tänker söka. Kolla på den och se om det finns något som passar dig också.
https://se.wikimedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_bidrag_att_s%C3%B6ka

Innovationstävlingar
Sök på nätet med jämna mellanrum. Det finns mer fler än en anar. Dra iväg en sökning på “innovationstävling 2016” exempelvis.

Inkubatorer, acceleratorer etc.
Det finns ett antal i Sverige, och internationellt, som jobbar på lite olika sätt. SISP — Swedish Incubators & Science Parks är ett bra ställe att börja på för att kolla in vad som finns.
http://sisp.se

Just nu ligger en utlysning för “ÅForsk Entreprenörsstipendium 2016” som stänger 7 februari

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *