Katastrofsiffror för investeringar och kvinnors innovation

Posted on Posted in Female founders, Financing, Gender equality, Investments

Ett gäng amerikanska kvinnliga företagare, investerare och företagsledare har lanserat Female Funders — en webbplats som ska ge kvinnor de verktyg de behöver för att börja ängelinvestera.

En affärsängel är en privat investerare som finansierar uppstartföretag i tidiga skeden och Female Funders har satt upp som mål att nå 1000 nya kvinnliga affärsänglar. Kvinnliga privatfinansierare har länge levt i skuggan av sina manliga kollegor. Enligt en rapport från Forbes är endast 20% av alla företagsänglar kvinnor — och det är i USA. Här i Sverige har vi ingen tillförlitlig statistik ännu på fördelningen mellan manliga och kvinnliga såddinvesterare. I Ratios rapport från förra året står det bara att andelen kvinnliga affärsänglar är “låg” jämfört med andelen män.

Tittar man i tekniksektorn sjunker den siffran ytterligare. AngelListrapporterade nyligen att endast 9% av deras registrerade investerare är kvinnor. Forbes rapporterar också att endast 5% av allt riskkapital går till uppstartföretag ledda eller grundade av kvinnor i USA vilket är en paradox eftersom flera studier visar att dessa företag faktiskt presterar bättre.

I Sverige är det ännu sämre ställt. I rapporten “Under ytan — vem får pengarna och hur går snacket” från Luleå Tekniska Universitet som släpptes i våras, går bara en promille (0,1%) av all statlig finansiering till uppstartföretag startade av kvinnor.

Det här är hårresande siffror för Sverige, och det är helt enkelt dags för en ordentlig skärpning på den svenska kapital- och startup-arenan. Vi kan inte fortsätta att tro att vi är världens mest jämställda land med de här siffrorna, och lägger vi inte på ett kol och plockar bort gamla strukturer och fördomar mot kvinnors företagande och börjar göra investeringar i deras innovation och företagande så riskerar vi att halka efter även som ledande IT-nation.

Det här är också ett upprop: när ska vi se den första, riktiga ansatsen till liknande kampanjer i Sverige? Vem är först ut?


Originally published at www.dagensanalys.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *